Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Bursa İl Koordinasyon Kurulu tarafından ‘Kaçak Yapılara Karşı Göreve Çağrı’ konulu basın toplantısı gerçekleştirildi.
Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Bursa İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen basın toplantısı Bursa Akademik Odalar Birliği‘nde gerçekleştirildi. Kaçak yapıların ve imar aflarının ele alındığı basın toplantısında, Kahramanmaraş’ta gerçekleşen deprem ana konu oldu. Bundan sonraki süreçte alınması gereken tedbirleri aktaran oda başkanları, depremdeki ağır hasarların oluşmasının sebeplerini de konuştu.
TMMOB Koordinasyon Kurulu adına, TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şirin Rodoplu‘nun yaptığı basın açıklaması şöyle;
6 Şubat 2023 tarihinde AFAD verilerine göre Kahramanmaraş İli Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 ve Elbistan İlçesi merkezli 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremler Kahramanmaraş başta olmak üzere Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerini de kapsayan geniş bir alanda yıkıma neden olmuş Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinin büyük bölümünde ve Iran, Suriye, Irak gibi komşu ülkelerde de hissedilmiştir.
“RİSKLERİN TESPİT BE DEĞERLENDİRİLMESİ ACİLEN YAPILMALI”
Yapılan tespitlere göre ne yazık ki büyük can kayıplarımızın ve yıkımların olduğu anlaşılmaktadır. Açıklamayı gerçekleştirdiğimiz şu saatte elimizde olan son bilgilere göre 7 bin 108 kişi hayatını kaybetti. 5 bin 775 binanın yıkıldı ve 40 bin 910 kişi yaralandı. Deprem nedeniyle kaybettiğimiz yurttaşlarımızı rahmet, ailelerine ve toplumumuza başsağlığı diliyoruz. Yaralı olarak kurtarılanların bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını, can kaybının artmamasını diliyoruz. Bölgede halen devam eden depremler, kentsel ve kırsal yapı stokunun aldığı orta ve ağır dereceli hasar ve kış şartları nedeniyle yaşamsal ihtiyaçların giderilebilmesi ve bölge halkının yaşamlarının güvence altına alınabilmesi için afet sonrası acil arama ve kurtarma ve yardımların yanı sıra, hasarlı yapılaşmalarından kaynaklı risklerinin tespit ve değerlendirmesinin acilen yapılması gerekmektedir.
Kentsel ve kırsal alanlardaki mevcut yapılaşmaların güvenli hale getirilmesi ve öncelikle de tehlike arz eden yapılarının tespit edilerek yıkımı, mevcut yapı stokunun incelenmesi, hasar durumunun uzman meslek mensuplarınca raporlanması acil bir zorunluluktur. Yapılacak bu yapisal tespit ve değerlendirmeler, hasarlı yapıların yaratabileceği risklerin önüne geçilmesi ve azaltılması için mutlak bir gerekliliktir.